UXDE dot Net Wordpress Themes

Visoke cene zimske službe

Novica ni iz Slovenije, ampak iz sosednje Hrvaške. Urna postavka čiščenja snega na hrvaških avtocestah se je letos povečala iz 400 na 780 do 800 hrvaških kun. Da je šlo za dogovorjene cene med ponudniki, ne dvomi nihče. Primer preučuje pristojna agencija.

Na javni razpis HAC ONC-a za izvajanje zimske službe se je prijavilo nekaj izvajalcev, vsi pa z enakimi, visokimi cenami. Cene delovne ure in pavšalnega povračila za vsako angažirano vozilo so bile v letošnji zimski službi tako dvakrat večje kot so tržne cene.

HAC ONC so ustanovile Hrvatske avtoceste in Avtocesta Rijeka-Zagreb. HAC ONC upravlja z 1.062 kilometri hrvaških avtocest. Visoke cene zimske službe so odprle razpravo, zakaj HAC ONC ne izvaja zimske službe z lastnimi sredstvi oziroma zakaj že leta najema zunanje storitve, delavce in stroje. Sporno javno naročilo za zimsko službo je bilo razpisano julija lansko leto za najem 55 kamionov za sedemnajst tehničnih enot HAC ONC-a, ki so bile ustanovljene prav z namenom vzdrževanja avtocest. HAC ONC je ocenil strošek zimske službe na skupaj 7,69 milijonov kun, prispele ponudbe pa so znašale celo 13,5 milijonov kun.

Do takih cen ni prišlo slučajno. HAC ONC je v postopku predizbora prekinil odprti sporazum o cenah z izvajalci del, ki jih na Hrvaškem ni veliko in so večinoma manjša podjetja specializirana za zimsko službo. Brez razdrtja sporazuma, ne bi bilo možno prosto formiranje cen, ki so se na javnem razpisu povečale za dvakrat. Vsak izvajalec je tako dobil svoj del posla po skoraj identični ceni.
Za nov javni razpis ni bilo časa, saj je pretila nevarnost, da zimske službe sploh ne bo. Zato so bile vse ponudbe sprejete. V HAC ONC so se ves čas zavedali, da gre za kartelno dogovarjanje o cenah.

Vir: Glas Istre, 21.3.1015
Foto: http://www.delo.si/svet/sosescina/sneg-zajel-dele-balkana.html

Koristne povezave