UXDE dot Net Wordpress Themes

Vse več kolesarjev tudi pozimi

V službo grem običajno s kolesom. Pot je lepa, čez mestno središče, mimo Rimskega zidu na Mirju. Pridem hitreje kot z avtom in vsak dan me očara mestni utrip.  Kako pa je pozimi?

Če potrebujem za pot do službe s kolesom dobrih 20 minut, sem peš, v zasneženem jutru, potrebovala 50 minut. Na poti sem srečala vsaj pet kolesarjev, ki so se prebijali po zasneženih cestah. Kolesarjenje pozimi je torej realnost in zanimalo me je, kako Mestna občina Ljubljana komunicira s kolesarji. Na spletni strani MOL-a temeljito obveščajo o aktivnosti zimske službe. Nikjer pa ne omenjajo kolesarskih površin in kolesarjev. Na spletni strani KPL ja med deli zimske službe sicer navajajo tudi čiščenje površin za pešce in kolesarskih stez.

Za primerjavo poglejmo spletno stran Denverja. V posebnem zavihku namenjem kolesarjenju pozimi, predstavijo katere kolesarske ceste bodo očiščene ter v kolikšnem času. Opozorijo, da bo mogoče, v primeru močnega sneženja,  na kolesarskih stezah sneg in naj tedaj kolesarji vozijo po cesti. Prav tako pozivajo kolesarje naj v primeru ekstremnih snežnih padavin in nizkih temperatur, razmislijo o uporabi drugih prevoznih sredstev.

V nadaljevanju navajajo praktična navodila za varno kolesarjenje pozimi. Opozorijo na zimske pnevmatike, kakšen naj bo tlak v pnevmatiki, naj bo sedež nižje ,da v primeru poledice lahko hitro stopimo s kolesa, razložijo kako se uporablja zavore v primeru poledice, kako naj se kolesarji oblečejo in kakšne negativne vplive ima kolesarjenje pozimi na kolo in kako ga je potrebno vzdrževati.

https://www.denvergov.org/content/denvergov/en/bicycling-in-denver/bike-safety/winter-bicycling.html

Koristne povezave