UXDE dot Net Wordpress Themes

Ko se semafor pogovarja z voznikom

Vodilni proizvajalci avtomobilov, kot so Volkswagen, Honda, Ford in BMW, preizkušajo tehnologije, ki omogočajo komunikacijo med avtomobilom in semaforji. Na ta način želijo zmanjšati prometne zastoje, omejiti izpuhe in povečati prometno varnost.

Volkswagen v sodelovanju s Siemensom v Wolfsburgu, nemškem sedežu te družbe, preizkuša svojo različico pametnih semaforjev. Na cestah jih v poskusnem obdobju obratuje deset, sistem pa deluje tako, da vozniku (ali samovozečemu avtomobilu) sporoči, kdaj lahko pričakuje zeleni val. Volkswagen bo z novo tehnologijo pričel opremljati avtomobile naslednje leto.

Podobne sisteme razvijajo tudi drugi proizvajalci. BMW-jev npr. odšteva sekunde do zelene luči, medtem ko Mercedes vozilu sporoča: »če boste vozili med 32 in 52 kilometri na uro, boste prišli na zeleni val«.

Poleg zmanjševanja števila nepotrebnih ustavljanj pred semaforji, pa bodo ti sistemi poskrbeli tudi za večjo varnost vseh udeležencev v prometu. Volkswagen in Siemens tako uporabljata senzorje za zaznavo peščev in kolesarjev na dveh prehodih v Wolfsburgu. Senzorji procesirajo informacije o pešcih ali kolesarjih, ki jo kontrolor prometa pošlje voznikom.

Niso pa le evropska podjetja tista, ki želijo z neposrednim sporočanjem informacij o razmerah na cesti povečati prometno varnost. Oktobra je Honda predstavila svojo tehnologijo v zvezni državi Ohio. Na omejenem območju so namestili štiri kamere, s katerimi so zajeli 360-stopinjski pregled nad prometom. Podatki se posredujejo v avtomobile, kjer so na voljo za prikaz. Kadar je potrebno, računalnik opozori voznika na nevarnost.

Seveda Američani ne želijo zaostajati za deželo vzhajajočega sonca. Pri Fordu razvijajo tehnologijo, ki bo omogočala komunikacijo med avtomobili. Po potrebi bo voznik v izogib trku pozivan k zmanjšanju hitrosti.

Povzeto po cnn.com

Foto: Senzorji nad semaforjem opozarjajo na pešce in kolesarje

 

181018090603-01-vw-smart-traffic-lights-exlarge-169

Koristne povezave