UXDE dot Net Wordpress Themes

Mobilna aplikacija za sporočanje o slabih odsekih cest

Indijska mestna država Kerala na jugu Indije išče nove načine spopadanja z vse slabšim stanjem državnih cest. Najnovejša iniciativa je klicni center ter mobilna aplikacija, ki spodbujata prebivalce k posredovanju najnovejšega stanja na cestah.

S skupno 146 tisoč kilometrov dolgim cestnim omrežjem, je mestna država Kerala v samem vrhu po gostoti cestišč na kvadratni kilometer v Indiji. Razvito cestno omrežje je močno pripomoglo k rasti in razvoju te mestne države, vendar predstavlja tudi velik problem. Vlada namreč ni zmožna slediti potrebam po obnovi cestne infrastrukture. Problem postaja vsako leto bolj pereč, saj se cestni promet zvišuje vsaj za 10 % letno, kar vpliva na že tako dotrajane ceste.

Največja prepreka pri obnovi infrastrukture, je slabo nadziranje stanja cest. Lokalna vlada skuša rešiti to težavo s spodbujanjem prebivalstva k poročanju o slabih odsekih cest, ki potrebujejo prenovo. V ta namen so vzpostavili multimedijski klicni center ter razvili aplikacijo, ki omogoča hitro in zanesljivo posredovanje informacij. Po prejemu informacije imata klicni center in dežurni inženir pooblastilo, da se sporočene napake odpravijo v roku sedmih dni.

Podobno iniciativo so videli že v Delhiju, kjer so lokalne oblasti prav tako razvile aplikacijo Swachh Delhi : PWD Delhi, ki se je osredotočala predvsem na problem javnega onesnaževanja. Prebivalci so lahko objavili pritožbe s slikami smeti in oblasti naj bi te smeti odstranile v roku sedmih dni. Aplikacija je požela ogromno pozornosti s kar 60,000 prenosi in 13,000 pritožbami v prvem tednu, vendar oblast na tak odziv niso bile pripravljene in aplikacija je izgubila popularnost manj kot štiri mesece kasneje.

Sodeč po rezultatih aplikacije v Delhiju, so ljudje pripravljeni pomagati pri izboljšavi lokalnega okolja in infrastrukture. Ključ za uspeh je v uspešnosti odziva lokalnih oblasti na pritožbe. Usoda iniciative v Kerali je še neznana, je pa vsekakor aplikacija zanimiv pristop k reševanju problemov s katerimi se srečujejo praktično vse države.

http://www.newindianexpress.com/cities/kochi/2016/oct/28/kochi-pwd-to-launch-call-centre-mobile-app-for-road-complaints-1532548.html

Matija Šalej

Koristne povezave