UXDE dot Net Wordpress Themes

Na obisku v Bainbridge Township, Ohio, ZDA

Bainbridge Township je eno od šestnajstih mestnih okrožij na območju Geauga (Ohio, ZDA). Na sončen, pozno oktoberski dan, ki ni z ničemer kazal, da se približuje zima, so me prijazno sprejeli odgovorni za ceste: Jim Stanek, direktor, John Brett, cestni nadzornik in Ken Holand, vodja operative.

Razkazali so mi njihovo cestno bazo, v kateri je pripravljenih trinajst kamionov s plugi in posipalci. Deset jih sodeluje v zimskih akcijah, tri imajo v rezervi za primere okvar ali izrednih razmer. Vsako leto zamenjajo eno vozilo z novim.

Na cestni bazi imajo tudi skladišča soli, eno večje in dve manjši. Prav v času mojega obiska so iskali rešitev za skladišče soli, ki so ga bili primorani sprazniti, saj so opazili, da se je začelo sesedati. Vso sol so odpeljali v sosednje mestno območje. Sreča v nesreči je bila ta, da so pravočasno opazili konstrukcijske težave in še pravočasno rešili sol.

O uporabi posipnih materialov se odločajo glede na temperaturo cestišča, vremensko napoved in na osnovi drugih podatkov, ki jih dobijo iz cestno vremenskih postaj.

Zimsko službo financirajo z davki, ki jih poberejo v mestnem območju, porabo soli nadzoruje agencija za okolje. Trudijo se porabiti čim manj soli, a hkrati zagotavljati prevozne ceste. Snega je na njihovem področju kar veliko, saj na vremenske razmere močno vpliva jezero v bližini.

Deset plugov okoli 200 kilometrov cest očisti v dveh urah. V vozilih nimajo GPS sledilnikov, vodja operative mi je zatrdil, da zaupa svojim fantom in da o tem sploh ne razmišljajo.

Zadnja štiri leta poleg natrijevega klorida uporabljajo Beet Heet. To je tekoča mešanica štirih kloridov in štirih ogljikovih hidratov. Uporabljajo jo za mokro posipanje, ali pa za preventivno posipanje. Z uporabo so zelo zadovoljni, saj zmanjšuje porabo soli, ni korozivna, opazili pa niso niti vplivov na rastline ob cestah.

Koristne povezave